Practice

 

Office

 

Projects

RESIDENTIAL

INSTITUTIONAL

COMMERCIAL

REFURBISHMENTS

ARCHITECTURAL COMPETITIONS

Grand Egyptian Museum

Beirut Martyr's Square

Parachute Pavilion

Jalisco State Library

Giant's Causeway

Ioaninna Municipal Hall

SEGM Competition

Piraeus Tower 2010

Corfu Municipal Theatre and Piazza

Athens x4

Extension of the Franco-Hellenic School Eugene Delacroix

Piraeus Cultural Coast and Museum of Underwater Antiquities

Faliro Pier Landmark

 

Get In Touch

 

english    ελληνικά

ENERGY STUDY FOR THE FALIRO PEER LANDMARK COMPETITION

HONORABLE MENTION (A)

Location: Faliro, Athens, Greece
Year: 2012
Status: Completed
Area: 2.500 sq.m.
Team: S. Vamvakidis (Principal Architect), K. Tsioufis, K. Georgakopoulos, A. Asimakis
 
The competition brief called for the creation of a landmark in the Faliro Bay. Our team focused on the energy design of the landmark. The main concept was that a building situated on the sea should be as autonomous as possible concerning its energy consumption. To this end we proposed the installation of photovoltaic tiles on the peer, as well as part of the roof structure, which provide an average daily energy production of 57 kWh, while the energy calculation for the energy consumption topped at 51.6 kWh.
Concerning heating and ventilation, a geothermal pump uses sea water to minimise energy consumption, while special apertures at the roof of the building house the mechanical ventilation.
Finally, the restaurant openings have been strategically placed, so as to exploit natural lighting both in the winter and the summer periods. Their curved shape and their orientation allow direct sunlight in wintertime, while the roof of the edifice protects the interior spaces from the harsh summer sunlight. In any case, the required illuminance levels are fulfilled throughout the whole interior areas.

Copyright 2006-2014 Zerefos Tessas Architects, All Rights Reserved.

 

www.000webhost.com