Practice

 

Office

 

Projects

RESIDENTIAL

Schinias

Anavyssos

Porto Heli 1

Porto Heli 2

Porto Heli 3

Porto Heli 4

Porto Heli 5

Porto Heli 6

Karystos 1

Karystos 2

Karystos 3

Multi-Residence in Vyron

Poroia

ECOWEEK 2010

Yannouli 1

 

INSTITUTIONAL

COMMERCIAL

REFURBISHMENTS

ARCHITECTURAL COMPETITIONS

 

Get In Touch

 

english    ελληνικά

HOUSING COMPLEX

Location: Yannouli, Larisa, Greece
Year: 2010
Status: Design proposal
Area: 340 sq.m.
Environmental consultants:
Solid O.E.

This project comprises of four autonomous three-storey houses with subterranean auxiliary spaces, private gardens and parking spaces. The complex has been designed in such a way so as to ensure the largest possible open air space, while preserving external views from all of the houses.
Each residence is structured into three levels, from which the ground floor contains everyday functions such as the living room, the dining area and the kitchen, while the upper levels accommodate a bedroom and a bathroom each. Storage space, services and laundry room are placed in the basement which connects with the above levels through the central staircase. An important element for the design of the residences was the unobstructed visual communication between all building levels, which at the same time provides diffuse lighting throughout the house. Furthermore, utilized open air spaces complement the building design, such as the private yards that isolate from one another due to their difference in elevation with the ground floor and to the thick vegetation that surrounds them. Similarly, the balconies and the courtyards facing the street provide the necessary contact with the exterior, thus creating visual cues that penetrate the buildings while at the same time remaining isolated on their own.

The selected structural system is a composite construction of reinforced concrete and steel H sections. Specifically, the dividing walls between the residences and the slabs of the ground floor and the roof are constructed of reinforced concrete, while for the interior and the elevations steel beams and columns are used. This technique provides more freedom for the processing of the external envelope, as well as speed and economy through the use of standard elements.
The placement of the residences on the site, the study of the openings and the use of selected materials were done based on ecological design principles. The roof of each residence is slanted so that 16 photovoltaic panels can produce an average of 3KWp and cover a large portion of the electricity consumption taking into account that the optimization of daylighting minimizes electricity loads for lighting. Moreover, north faced transom windows provide ventilation, control thermal comfort and provide steady natural lighting to the interior. At the same time shading is achieved through the placement of wooden trellises with vertical elements that protect the openings even at the early evening summer hours. To conclude, thermal insulation is placed just behind the external cladding with ceramic elements, while the metallic structure of the building is insulated at its interior, so as to minimize thermal bridging loses.

Copyright 2006-2014 Zerefos Tessas Architects, All Rights Reserved.

 

www.000webhost.com