Εισαγωγή

 

Γραφείο

 

Έργα

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Πολιτιστικό Κέντρο στη Σητεία

Ενεργειακή Βελτιστοποίηση Δ.Σ. Ζωγράφου

Αίθουσα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στο Σούλι

Βιοκλιματική Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος ECOWEEK 2011 Workshop

Up.Re.Info Centre ECOWEEK 2011 Workshop

Ενυδρείο στον Φαληρικό Όρμο

 

ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

 

Επικοινωνία

 

english    ελληνικά

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Θέση: Σητεία, Κρήτη
Έτος: 2007
Στάδιο: Προμελέτη
Δόμηση: 500 τ.μ.

Το πολιτιστικό κέντρο της Ιεράς Μονής Τοπλού, δημιουργήθηκε για την προβολή και έκθεση των βιολογικών της προϊόντων όπως το κρασί, η ρακί, το παρθένο ελαιόλαδο, τα τοπικά αρτοποιήματα και πολλά άλλα. Οι κύριες χρήσεις του πολιτιστικού κέντρου περιλαμβάνουν στεγασμένο και υπαίθριο χώρο εκθέσεων και εκδηλώσεων, χώρο προβολών και γραφεία με τις υποστηρικτικές τους λειτουργίες.

Λόγω του γεγονότος ότι στην περιοχή που βρίσκεται το οικόπεδο δεν υπάρχει άλλο κτίσμα, ο σχεδιασμός του πολιτιστικού αυτού κέντρου επικεντρώθηκε στη διατήρηση του συναισθήματος της απομόνωσης και της απόστασης από οτιδήποτε αστικό ή ημιαστικό. Επιπροσθέτως, επιδιώχθηκε μια προσέγγιση που είναι επηρεασμένη στην τυπολογία της αλλά και στα υλικά από το μοναστήρι της Ιεράς Μονής Τοπλού, παραπέμποντας κατά κάποιο τρόπο και στην ηρεμία της μοναστικής ζωής.

Η αρχιτεκτονική παρέμβαση στο φυσικό τοπίο είχε ως βασικό σκοπό να γίνεται αισθητή με ένα ήπιο και κομψό τρόπο. Με αυτή τη λογική όλο το κτιριακό συγκρότημα αναπτύσσεται υπόγεια ανάμεσα στους δύο λόφους που δεσπόζουν στο μέσω του οικοπέδου ενώ η σύνθεση των διαφορετικών χρήσεων μορφώνει υπαίθριες αυλές. Η υπόγεια αυτή διαρρύθμιση προστατεύει τα κτίρια από την ηλιακή ακτινοβολία και παράλληλα τα μονώνει με φυσικό τρόπο. Στο δώμα του κτηρίου τοποθετούνται φωτοβολταϊκοί συλλέκτες οι οποίοι συνεισφέρουν στην μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ επίσης η μπροστινή όψη έχει γίνει συμπαγής με πολύ λίγα ανοίγματα ούτως ώστε να προστατεύει από την ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία που χαρακτηρίζει γενικότερα τη νήσο της Κρήτης.

Copyright © 2006-2014 Zerefos Tessas Architects, All Rights Reserved.

 

www.000webhost.com