Εισαγωγή

 

Γραφείο

 

Έργα

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ΕΑΑ

Πολιτιστικό Κέντρο στη Σητεία

Ενεργειακή Βελτιστοποίηση Δ.Σ. Ζωγράφου

Αίθουσα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στο Σούλι

Βιοκλιματική Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος ECOWEEK 2011 Workshop

Up.Re.Info Centre ECOWEEK 2011 Workshop

Ενυδρείο στον Φαληρικό Όρμο

 

ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

 

Επικοινωνία

 

english    ελληνικά

ECOWEEK 2011 WORKSHOP

Βιοκλιματική Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος


Θέση: θεσσαλονίκη
Έτος: 2011
Στάδιο: Προμελέτη
Δόμηση: 2.200 τ.μ.

Συμμετέχοντες στο workshop: Δεριζιότη Σταματίνα, Καραγιάννη Σοφία, Κλαδόπουλος Γιότης, Κυρίτση Ολυμπιάδα, Λιόκας Γιώργος, Νερούτσου Ντόρα, Πέτρους Νταϊάνα

Η μελέτη αφορά στη βιοκλιματική και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων στα οποία στεγάζονται το 1ο Ενιαίο Λύκειο και το 31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Τα κτίρια αυτά κατασκευάστηκαν το 1978 με στόχο την προσωρινή λειτουργία των σχολείων μετά το μεγάλο σεισμό. Η κύρια συνθετική προσέγγιση αφορά στη δημιουργία ενός ελαφρού συστήματος ενιαίας στέγασης, το οποίο θα ενοποιήσει τα δύο υπάρχοντα κτήρια μέσω ενός αιθρίου εναρμονίζοντας ταυτόχρονα την κλίμακά τους σε σχέση με τα γειτονικά κτήρια. Μέρος του εν λόγω μεταλλικού δομικού συστήματος συγκρατεί το ενιαίο πλέον δώμα, προσθέτοντας ταυτόχρονα νέους χώρους για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Οι νέοι αυτοί χώροι έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση από το αίθριο που σχηματίζεται ανάμεσα στα δύο κτήρια, ενώ οι υπαίθριοι χώροι που δημιουργούνται λειτουργούν ως φυτεμένα δώματα μονώνοντας τα κτήρια.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων επιτυγχάνεται αρχικά με την προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης και την αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων στις όψεις. Το νέο αίθριο που συνενώνει τα υπάρχοντα κτήρια διαδραματίζει το ρόλο ενός κλιματικού ρυθμιστή, ο οποίος προσαρμόζει τη θέρμανση ή τον εξαερισμό βάσει των εξωτερικών κλιματικών συνθηκών. Στρατηγικά τοποθετημένα ανοίγματα στα υπάρχοντα κτήρια μεταφέρουν τις συνθήκες θερμοκρασίας του αιθρίου σε όλο το κτηριακό συγκρότημα, μειώνοντας έτσι τις ενεργειακές απαιτήσεις και παρέχοντας ένα υγιές εσωτερικό περιβάλλον.

Oι προτεινόμενες αλλαγές είναι εξαιρετικά οικονομικές λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται, αλλά και λόγω του ότι δεν κατεδαφίζονται τα υπάρχοντα κτήρια. Επίσης, οι προτεινόμενες μετατροπές έχουν σχεδιαστεί, έτσι ώστε να είναι υλοποιήσιμες σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να διακόπτουν τη συνεχή λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος.

Copyright © 2006-2014 Zerefos Tessas Architects, All Rights Reserved.

 

www.000webhost.com