Εισαγωγή

 

Γραφείο

 

Έργα

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ΕΑΑ

Πολιτιστικό Κέντρο στη Σητεία

Ενεργειακή Βελτιστοποίηση Δ.Σ. Ζωγράφου

Αίθουσα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στο Σούλι

Βιοκλιματική Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος ECOWEEK 2011 Workshop

Up.Re.Info Centre ECOWEEK 2011 Workshop

Ενυδρείο στον Φαληρικό Όρμο

 

ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

 

Επικοινωνία

 

english    ελληνικά

ECOWEEK 2011 WORKSHOP

Up.Re.Info Centre


Θέση: Αθήνα
Έτος: 2011
Στάδιο: Προμελέτη
Δόμηση: 400 τ.μ.

Συμμετέχοντες στο workshop: Αλεξανδρίδη Μυρσίνη, Χαδιώ Κωνστάντσα, Κούνας Φαίδων, Μαλαπάνη Ελεάννα, Μαραγκουδάκη Αθηλένα, Μουντανέα Κυριακή
Ομάδα τiς: Φραντζή-Γούναρη Δανάη (συντονίστρια) και Λάζου Αλεξία (πρακτική εξάσκηση)

Η προτεινόμενη επέμβαση πραγματοποιείται σε μια εγκαταλειμμένη αποθήκη 220 τ.μ. στο νοτιοδυτικό τμήμα του αρχαιολογικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος στην Αθήνα και επιχειρεί τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτιστικής και οικολογικής εκπαίδευσης και αναψυχής. Το οικόπεδο επιλέχθηκε με σκοπό να αποτελέσει αρχή διαλόγου και αφετηρία για παρόμοιες επεμβάσεις στη συγκεκριμένη γειτονιά που υποβαθμίζεται καθημερινά. Το κτιριολογικό πρόγραμμα που προτείνεται περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων εργαστηρίων, εκθεσιακού χώρου, καφέ, αρχείο βιβλίων και οπτικοακουστικών μέσων με θέμα την οικολογία και το περιβάλλον. Παράλληλα, σχεδιάστηκαν ήπιες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο που έχουν ως στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων προς τα έξω. Πιο συγκεκριμένα, πεζοδρομούνται οι εφαπτόμενοι δρόμοι ενώ τμήμα του απέναντι ακάλυπτου χώρου διαμορφώνεται σε υπαίθριο εργαστήριο, του οποίου οι πάγκοι εργασίας λειτουργούν και ως χώροι συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
Η διατήρηση του υπάρχοντος κελύφους έγινε με σκοπό τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενεργειακών και οικονομικών πόρων. Το δομικό σύστημα της νέας κατασκευής που προστίθεται αποτελείται από μεταλλικό σκελετό ο οποίος φέρει το περίβλημα του κτιρίου και πλαισιώνει τα δυο πατάρια/επίπεδα από προκατασκευασμένα στοιχεία. Οι όψεις καλύπτονται από ξύλινα κατακόρυφα στοιχεία, τα οποία ανοίγουν σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να αυξάνονται οι ηλιακές απολαβές και να επιτυγχάνεται ο φυσικός αερισμός και ο δροσισμός του χώρου. Στην οροφή τοποθετούνται φωτοβολταϊκά συστήματα προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ηλιακή ακτινοβολία και να τη μετατρέψουν σε ηλεκτρική ενέργεια. Για τη μόνωση των τοίχων επιλέχθηκε θερμομονωτικό υλικό από συμπιεσμένες εφημερίδες.
Με την αλλαγή χρήσης και την τροποποίηση του κτιρίου επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κέντρο πολιτιστικής και οικολογικής εκπαίδευσης και αναψυχής, ούτως ώστε να ενισχυθεί η φυσιογνωμία της περιοχής επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μια γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και της εικόνας της πόλης.

Copyright © 2006-2014 Zerefos Tessas Architects, All Rights Reserved.

 

www.000webhost.com