Εισαγωγή

 

Γραφείο

 

Έργα

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Πολιτιστικό Κέντρο στη Σητεία

Ενεργειακή Βελτιστοποίηση Δ.Σ. Ζωγράφου

Αίθουσα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στο Σούλι

Βιοκλιματική Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος ECOWEEK 2011 Workshop

Up.Re.Info Centre ECOWEEK 2011 Workshop

Ενυδρείο στον Φαληρικό Όρμο

 

ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

 

Επικοινωνία

 

english    ελληνικά

ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Θέση: Πεντέλη, Αττική
Έτος: 2007-2010
Στάδιο: Δημοπράτηση
Δόμηση: 2.000 τ.μ.
Ομάδα εργασίας: Χ. Σταυροπούλου (υπεύθυνη αρχιτέκτονας του ΕΑΑ), Β. Γκανιάτσας, Μ. Τσουκάτου.

Το νέο κτίριο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναπτύσσεται στο υπάρχον κτιριακό συγκρότημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη. Κύριος σκοπός της μελέτης ήταν η δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου ικανού να φιλοξενεί εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Η λύση που δόθηκε ήταν ο σχεδιασμός ενός κτιρίου, το οποίο ορίζεται από μια σειρά διανυσμάτων που ερμηνεύουν την τοπογραφία της περιοχής αντικατοπτριζόμενα άλλοτε στη μορφή του ίδιου του κτιρίου και άλλοτε στον περιβάλλοντα χώρο.

Οι διαμορφωμένοι υπαίθριοι χώροι γύρω από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο λειτουργούν ενοποιητικά με τα υπάρχοντα ερευνητικά κέντρα προσφέροντας τρόπους προσέγγισης σε αυτά, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως χώροι υπαίθριων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κτιρίου και οδηγεί στον κεντρικό χώρο υποδοχής, ο οποίος προσφέρει πανοραμική θέα του Υμηττού και των Μεσογείων.

Η οργανωτική δομή του κτιρίου είναι εμφανής στα τέσσερα επίπεδά του - τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με ράμπες, κλιμακοστάσια και ανελκυστήρες - και στεγάζουν διαφορετικές λειτουργίες:

- Το ανώτερο επίπεδο χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους ερευνητές και περιλαμβάνει εκτός των γραφειακών χώρων, αίθουσες συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο.
- Το επίπεδο εισόδου χρησιμοποιείται κυρίως για την επικοινωνία μεταξύ των ορόφων, ενώ περιλαμβάνει το κυλικείο, με τους απαραίτητους χώρους εστίασης, και τα γραφεία του διοικητικού προσωπικού.
- Το ισόγειο, το οποίο επικοινωνεί με τον χώρο εισόδου μέσω μιας ράμπας, περιλαμβάνει τους δύο κύριους πυρήνες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: το αμφιθέατρο, το οποίο εκτός από τη διοργάνωση συνεδρίων χρησιμοποιείται και για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, και το Κέντρο Επιχειρήσεων, στο οποίο αναλύεται η σεισμική δραστηριότητα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Στο ισόγειο επίσης, βρίσκονται και τα γραφεία του τεχνικού προσωπικού.

- Τέλος, στο υπόγειο στεγάζονται όλες οι υποστηρικτικές λειτουργίες όπως οι χώροι των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αποθήκες, εργαστήρια ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιών, αλλά και ο σεισμολογικός σταθμός της Πεντέλης, ο οποίος εδράζεται σε ανεξάρτητη θεμελίωση από το υπόλοιπο κτίριο για την αποφυγή ανεπιθύμητων κραδασμών.

Η συμμετοχή του γραφείου μας στο σχεδιασμό του νέου κτηρίου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έγινε οικειοθελώς χωρίς αμοιβή στο πλαίσιο της ευρύτερης συμβολής μας στην ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Copyright © 2006-2014 Zerefos Tessas Architects, All Rights Reserved.

 

www.000webhost.com